Molten Speedwax

Wat voor voordelen heeft wax tov gewoon smeermiddel?
Wax houdt de ketting schoon en droog, geen zwarte vieze ketting meer. Wax is water- en vuilafstotend. Zelfs in natte – modderige omstandigheden blijft een gewaxte ketting beter functioneren dan een traditioneel gesmeerde ketting. Wax is sneller, uit een test van Frictionfacts is gebleken dat Molten Speedwax ruimschoots boven zijn competitie eindigde op het vlak van benodigd wattage, gratis snelheid dus! Wax zorgt daarnaast ook voor een langere levensduur van cassettes, kettingen en tandwielen

Waaruit bestaat deze Molten Speedwax?
De wax is een combinatie van volledig gerafinneerde paraffine wax, DuPont PTFE en een zeer kleine Molybdenum Sulfide component. 

Hoe zorgt wax voor een langere levensduur?
Omdat de wax enkel zit waar het hoort te zitten, tussen de rollen van de ketting trekt het geen vuil aan, en blijft de ketting brandschoon. Bij een traditioneel gesmeerde ketting trekt dit vet of deze olie vuil aan wat op termijn een schurend effect creëert tussen de ketting en de tandwielen (en uiteraard cassette en derailleurwieltjes). Hierbij slijten deze onderdelen harder dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van wax. Om deze reden is het dan ook noodzakelijk om een gewaxte ketting enkel te gebruiken op een compleet gereinigde aandrijflijn. Dit kunnen wij voor u verzorgen, of u doet dit thuis zelf. 

Hoe lang gaat wax mee op een ketting?
Onder droge omstandigheden en een schone aandrijflijn gaat een ketting ongeveer 700 km lang mee voordat een nieuwe behandeling nodig is. Natte, modderige omstandigheden verkorten dit natuurlijk.

Hoe onderhou ik mijn gewaxte ketting?
Onder droge omstandigheden is er geen onderhoud nodig. Na een natte ofwel modderige rit is afspoelen het beste, en daarna schoon blazen met lucht om water te verwijderen. Ons advies is om altijd een tweede ketting klaar te hebben liggen, die reeds voorzien is van wax om zo direct te kunnen wisselen en geen waxpauze in te moeten lassen. Gebruik maken van quick-links in de ketting kan daarbij handig zijn

Kan ik een gewaxte ketting ook gewoon smeren?
Het kan wel, maar betekent ook dat het hele proces van schoonmaken van de aandrijving opnieuw plaats zal moeten vinden. Dit zou enkel een noodoplossing moeten zijn, en nogmaals – een tweede gewaxte ketting klaar hebben liggen is naar ons advies een betere oplossing.

Kan het nog sneller?
Ja, we kunnen op aanvraag de ketting ook voorzien van het zogenaamde ‘Race Powder’ wat er voor zorgt dat het geheel nog 6% minder frictie heeft.

Hoe maken jullie de aandrijflijn schoon?
Cassettes en kettingen gaan in een sonarbad, grof vuil wordt vooraf met een ontvetterbak verwijderd. Tandwielen en derailleur worden schoongemaakt met een ontvetterbak en kwast. Na deze stap reinigen we cassette, ketting, tandwielen en derailleurwieltjes met wasbenzine en tot slot gaat de ketting in brand-alcohol om zeker te weten dat er geen ‘oude’ smering meer aanwezig is. Ook een nieuwe ketting behandelen we op deze manier. 

Installeren jullie ook nieuwe cassettes en kettingen?
Reparaties voeren we niet uit, maar indien je de fiets voorzien wil hebben van een nieuwe cassette of ketting hebben we dit gereedschap wel in huis en doen we dit bij een wax-behandeling zonder extra bijkomende kosten